Casa Alayó
Vilafranca del Penedès

Plaça de Milà i Fontanals, 1

en restauració
    Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
    Jordi Montlló Bolart

Edifici que fa cantonada amb pati posterior compost d'un cos principal que consta de planta semisoterrada, planta baixa, planta pis i golfes i un cos complementari adossat a la mitjera que consta de planta baixa, dos pisos i golfa posterior. Coberta de teules àrabs a tres aigües.
    Façana principal fent cantonada amb obertures composades segons eixos verticals. Les obertures principals tenen les llindes d'una única peça i brancals de pedra adintellada. A la planta baixa, el portal d'entrada és d'arc rebaixat amb balcons ampitadors a banda i banda. A la planta pis, hi ha tres balcons d'obertura única adintellada que donen a la Plaça Milà i Fontanals i dues finestres al Raval de la Font. A les golfes hi ha tres obertures que són petits balcons.
    La façana del cos complementari té el portal adinetllat i dos balcons a cada pis. A la façana posterior hi ha un balcó corregut de tres obertures amb llindes i brancals de pedra.

Segons la data del dintell de la porta balconera és de l'any 1702, però també pot ser la data d'una reforma concreta. Precisament, en el portal de la planta baixa hi ha la data de l'any 1886. La tanca es va construir l'any 1902 segons projecte de l'arquitecte Eugeni Campllonch i Parés.