Casa al carrer Nou, 15
Sant Pere de Ribes

  Garraf
  C. Nou, 15 / C. de l'Ensenyament, 12

  Coordenades:

  41.26121
  1.7712
  397064
  4568483
  Número de fitxa
  08231 - 34
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 11896
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  7186001CF9678N0001SY/7186001CF9678N0002DU
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

  Edifici cantoner que es troba situat al nucli de Ribes, entre els carrers Nou i de l'Ensenyament. És de planta quadrangular i té tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos, definits per obertures d'arc rebaixat ceràmic. Un dels finestrals de la planta baixa incorpora decoració ceràmica i un plafó de la Mare de Déu de Montserrat. El finestral de l'eix central té sortida a un balcó de baranes forjades. Sobre els finestrals del primer pis hi ha obertures quadrangulars que es corresponen amb la ventilació de la coberta. La façana lateral es composa igualment segons tres eixos d'obertures d'arc rebaixat ceràmic, excepte la central del primer pis que és de menors dimensions. En aquesta façana, la ventilació de la coberta es fa per una obertura romboïdal ceràmica. Els nivells de forjats es posen de manifest a l'exterior amb una cornisa ceràmica. El ràfec està acabat amb cabirons. El revestiment dels murs és arrebossat i pintat de color cru.

  A l'inici del segle XX, la burgesia barcelonina i de la rodalia va instal·lar-se en segones residències properes a les ciutats, aprofitant l'existència de noves infraestructures. El centre de l'estiueig al Garraf va ser Sitges, tot i que la seva rodalia va viure amb certa intensitat el moviment. Aquesta classe benestant va fer-se construir torres senyorials segons el moviment arquitectònic del moment, el modernisme. En aquest tipus d'arquitectura, es pretenia integrar totes les arts plàstiques, en què l'ornament prenia el protagonisme. A Ribes, el modernisme va coincidir amb l'arribada dels darrers "americanos", pel que indistintament es van bastir cases dels dos estils.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Pere de Ribes (Garraf). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.