Can Simon
Sant Pere de Ribes

C. Nou, 3

Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Casa urbana situada al nucli de Ribes. És un edifici entre mitgeres de planta rectangular i dues crugies. Originàriament, constava de planta baixa i pis, tot i que en una reforma moderna s'hi han afegit dos nivells enretirats respecte el carrer. El frontis es composa simètricament segons dos eixos definits per dues obertures a cada nivell. El portal d'accés és d'arc escarser amb perfil motllurat, amb la inscripció "1886 JJ" a la clau. Les finestres del primer pis tenen sortida a balcons de baranes forjades; des de la base comença una cornisa que delimita el nivell de forjat. Totes les obertures incorporen decoració vegetal sobre la llinda, que es reprodueix a l'òcul superior i al capcer. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color cru.

El Catàleg de Protecció del Patrimoni Històric-Artístic del Pla General d'Ordenació Urbana de l'any 2001 en protegeix la façana.

A l'inici del segle XX, la burgesia barcelonina i de la rodalia va instal·lar-se en segones residències properes a les ciutats, aprofitant l'existència de noves infraestructures. El centre de l'estiueig al Garraf va ser Sitges, tot i que la seva rodalia va viure amb certa intensitat el moviment. Aquesta classe benestant va fer-se construir torres senyorials segons el moviment arquitectònic del moment, el modernisme. En aquest tipus d'arquitectura, es pretenia integrar totes les arts plàstiques, en què l'ornament prenia el protagonisme. A Ribes, el modernisme va coincidir amb l'arribada dels darrers "americanos", pel que indistintament es van bastir cases dels dos estils. La casa de Can Simon va ser promoguda per Josep Baquès i Colomer i el mestre d'obres va ser Josep Salvany.

DIVERSOS AUTORS (1997). El Garraf: l'esperit dels museus del romanticisme. Vilanova i la Geltrú: Consell Comarcal del Garraf.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Pere de Ribes (Garraf). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.