Casa Agustina Roig

c/ Sant Isidre, 12

Eclecticisme
    Jaume Suñé i Juncosa
    Bo
    L'edifici ha estat objecte d'una restauració recent, realitzada segons els criteris de la normativa del Pla Especial.
    Pla Especial, 278. 2006
    Ref. cad.: 62204DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i organitzat en alçat en planta baixa, tres pisos i terrat pla transitable. Formalment respon a una tipologia propera a l'eclecticisme de finals del segle XIX. Disposa de tres eixos verticals d'obertures, on és significativa la balconada del primer pis que abarca dues de les tres obertures de què consta, la qual disposa d'una barana de ferro de fosa de disseny complex, amb barrots verticals que simulen fines balustrades decorades amb palmells i altres motius florals i geomètrics. La resta d'obertures, llevat del portal de la planta baixa, són finestres. Destaquen la cornisa de coronament de l'edifici de força volada, amb un seguit de mènsules decoratives, i el ric revestiment de la façana, amb dues faixes horitzontals indicant el nivell dels forjats. Dites faixes estan decorades amb relleus de motius florals i geomètrics. Cadascun dels paraments corresponents als distints nivells disposa d'un arrebossat diferent; a la planta baixa és simple i amb fines incisions imita un aparell de carreus de pedra llisos, mentre que a la zona de la planta primera i segona, imita carreus desbastats. A més, les obertures estan emmarcades per faixes d'arrebossat que sobresurten lleugerament de la línia de façana.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. La finca està catalogada com una construcció de tipus B. El projecte arquitectònic original es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa, és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vila, especialment a l' eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880, i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges destaquen la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    MILES, C. (1980) "L'obra sitgetana de Jaume Suñé i Juncosa". Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)