Carrer Sant Miquel
Premià de Mar

Carrer Sant Miquel

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010
    diversos propietaris
    Jordi Montlló Bolart

Es tracta d'un dels carrers més antics de Premià de Mar, si més no en el primer tram. És paral·lel a la línia de costa i es delimita a ponent pel carrer Joan Prim i a llevant, actualment per la carretera de Vilassar de Dalt (Carrer de Llevant), però fins fa relativament poc, quedava delimitat pels terrenys de la Masia Ribas. També és paral·lel al carrer Sant Francesc. La tipologia pròpia de les cases d'aquest carrer és, com en la resta del nucli històric, la casa de cós. Són cases entre mitgeres de planta rectangular que consten de planta baixa i pis, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana. La façana principal, orientada a migdia, es genera a partir d'una composició de dos eixos de verticalitat definits, en planta baixa, amb una porta d'accés i una finestra lateral amb reixa de ferro; i, a la planta pis, amb una finestra en l'eix de la porta. El parament és un estucat llis sense ornamentacions. Algunes portes i finestres conserven els brancals, llindes i ampits de pedra granítica treballada. Les persianes característiques són les de llibret de fusta. Algunes han patit transformacions a la façana de tipus estilístic. D'altres transformacions han provocat la pèrdua de les característiques tipològiques de la casa. En qualsevol cas, destaquen les cases dels números 1, 3, 5, 7, 9, 11, 17, 21, 23 i 29. En algunes cases d'aquest carrer es conserva, a la façana, la porta original del comptador d'aigua quan l'any 1928 es va municipalitzar el servei de subministrament d'aigua.

En el segle XIX, l'any 1861, el tram urbanitzat d'aquest carrer no arribava a l'alçada de l'actual carrer Alfons, que llavors no existia. Aquest tram de carrer, tot i que no estava alineat amb el carrer de Sant Joan, compartia el nom. Era considerat part del carrer Sant Joan.