Carrer Sant Joan
Premià de Mar

Carrer Sant Joan

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Text refós 2010
    diversos propietaris
    Jordi Montlló Bolart

Es tracta d'un dels carrers més antics de Premià de Mar. És paral·lel a la línia de costa i es delimita a llevant pel carrer Joan Prim i a ponent, pel carrer del Nord. També és paral·lel al carrer Sant Pere. La tipologia pròpia de les cases d'aquest carrer és, com en la resta del nucli històric, la casa de cós. Són cases entre mitgeres de planta rectangular que consten de planta baixa i pis, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana. La façana principal, orientada a migdia, es genera a partir d'una composició de dos eixos de verticalitat definits, en planta baixa, amb una porta d'accés i una finestra lateral amb reixa de ferro; i a la planta pis, amb una finestra en l'eix de la porta. El parament és un estucat llis sense ornamentacions. Algunes portes i finestres conserven els brancals, llindes i ampits de pedra granítica treballada. Les persianes característiques són les de llibret de fusta. Algunes han patit transformacions a la façana de tipus estilístic. D'altres transformacions han provocat la pèrdua de les característiques tipològiques de la casa. En qualsevol cas, destaquen les cases dels números 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13. La casa del número 3 manté l'estructura original que les altres tindrien en un principi, amb només una obertura a la planta baixa per l'entrada i una petita finestra a la planta pis. A més, el sòl de la planta baixa està en una cota inferior del carrer. Això es feia per mantenir l'efecte cova dins la casa per mantenir la temperatura. La terra extreta per rebaixar i anivellar el sòl s'utilitzava en fer la tàpia. La casa del número 5 ha afegit una planta i la casa número 13 té una amplada de cós i mig i la coberta plana practicable. També destaca una casa construïda a l'altre costat del carrer, feta l'any 1931. Es tracta de la casa amb el número 14; consta de planta baixa amb una composició de la façana simètrica a partir de tres eixos de simetria amb una porta d'accés central i dues finestres als laterals, amb barana de ferro i persianes de llibret de fusta. Cornisa de teules i capcer central amb plafó ceràmic amb la representació de Sant Jordi. Es coneix com a Can Joanet de la Laia. En algunes cases d'aquest carrer es conserva, a la façana, la porta original del comptador d'aigua quan l'any 1928 es va municipalitzar el servei de subministrament d'aigua.

Una altra característica dels carrers més antics i del primer urbanisme és l'existència de l'hort davant la casa, a l'altre costat del carrer. Aquests horts es van anar substituint per edificacions, algunes amb més interès que d'altres.

GODÀS PÉREZ, Eulàlia (2008). Els renoms de Premià de Mar. Treball de 2n de batxillerat. IES Serra de Marina. Premià de Mar. Inèdit.