Carrer Nou
Prats de Lluçanès

Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Regular
    L'estat de conservació de les cases és heterogeni, tot i que majoritàriament s'ha conservat l'estructura original.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Conjunt
    Jordi Compte i Marta Homs

El carrer Nou està situat al sector nord-est del nucli urbà, entre la plaça de cal Xiquet i la plaça de la Roca Xica. Es tracta d'un carrer recte, amb una orientació sud-nord i lleugerament ascendent. Les cases, de tipologia urbana, estan situades a banda i banda del carrer i estan formades majoritàriament per planta baixa, primer pis i golfes amb dues obertures per planta i teulades de doble vessant amb aigües al carrer. Tot i que algunes cases s'han reformat profundament, la majoria conserven l'estructura original, i les obertures, en molts casos emmarcades amb pedra bisellada. Al llarg del carrer es van trobant portals i finestres amb llindes amb inscripcions, la majoria dels casos formades per la data de la construcció. Aquestes dates, totes de la segona meitat del segle XVIII, tenen en molts casos l'anagrama del cor de Jesús o una simple creu intercalats. Se'n troben en els números 2 (1765, 1770 i 1784), 9 (1774), 10 (1788), 11 (1770), 12 (1776), 15 (1770), 30 (1768), 35 (1793), 37 (1792) i 54 (1792).

Les cases que actualment formen el carrer Nou van ser edificades durant la segona meitat del segle XVIII, tal com ho indiquen nombroses llindes datades al llarg del carrer, que són majoritàriament de la dècada de 1770 a l'inici del carrer, de 1780 a la part central i de 1790 a l'extrem final. Tot i així, tenint en compte les dimensions de Prats de Lluçanès abans que fos incendiat per les tropes felipistes l'any 1714, és probable que hi haguessin cases en aquesta ubicació anteriorment.