Carrer Major
Montornès del Vallès

08170 - Montornès del Vallès

Diversos
    KuanUm - Juana María Huélamo Gabaldón

Es tracta d'un conjunt heterogeni de cases que presenten la façana principal al carrer Major i les façanes posteriors al passatge de l'Ajuntament. A més de les edificacions que disposen de fitxa pròpia es poden destacar els següents edificis: Número 20, casa que encara que reformada conserva la volumetria; números 22 i 24, Can Paleta (amb la inscripció "PM" a la façana), núms. 7, 9, 8 i 10, També són inventariables la part de darrera de les cases parells (4, 6, etc). També són inventariables els números 40 i 48 (amb la inscripció "PB"). Al número 51 hi havia la masia de Can Torrents, de la família Riera-Marsà, que tenia poca terra al voltant., però sí tota la plana dreta del Mogent (BELTRAN I ALCALDE 1985: 243).

A partir de l'any 1913, i amb motiu de la construcció de la carretera, van créixer nous carrers al poble: el de Sant Lluís pren la seva forma definitiva i es fa arribar el de Lluís Estapà (actual carrer Major) fins allà, amb la qual cosa, aviat esdevé la principal entrada del poble. El centre urbà basculà cap als nous carrers, i el barri vell es convertí en un barri marginal, si bé conservava encara els edificis oficials: l'Ajuntament, les noves escoles inaugurades l'any 1927, l'església de Sant Sadurní, etc. (BELTRAN I ALCALDE 1985: 256).

BELTRAN I ALCALDE, Xavier (1985) Conèixer Montornès. Granollers: Ajuntament de Montornès del Vallès.