Carrer del Doctor Francesc Ferrer i Solervicens Artés

Bages
Carrer del Doctor Francesc Ferrer i Solervicenç - Casc antic -

Coordenades:

41.7991
1.95287
413006
4628001
08010-9
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Modern
XVI
Bo
Inexistent
Si: IPA 16175
Fàcil
Residencial
Privada
Diversos
Jordi Montlló Bolart

Conjunt urbanístic format per cases entre mitgeres amb planta baixa i dos pisos, amb balcons oberts al carrer. La majoria de les plantes baixes estan formades per àmplies portalades, moltes de les quals han esdevingut comerços.
D'aquest petit carrer cal destacar les cases núm. 8, 10 i 11.
De la casa núm. 8 destaca el portal de punt rodó, amb petites dovelles. La casa fou comprada pel Sr. Jaume Gibert, propietari de les caves Gibert, ubicades al núm. 10 del mateix carrer. El portal de dovelles de la casa núm. 8 fou restaurat pel seu propietari. Antigament, aquesta casa tenia un casino a la planta baixa i un teatre al pis superior. Actualment es comunica amb la casa núm. 10, tant per les caves com per l'habitatge. Les balconades són originals, però com que estaven malmeses pel pas del temps, el propietari les va restaurar (ell mateix).
La casa núm. 10 són les caves Gibert (veure fitxa 13).
La casa núm. 11, situada davant de les caves, es remarca la part superior d' un portal de dovelles restaurades.
Les cases núms. 15 i 17 destaquen perquè, a més de la planta baixa i dos pisos, encara conserven les golfes o paller a l'aire lliure. La última fa cantonada amb el carrer de La Roca.

Es tracta d'un carrer documentat des de l'any 1590 amb el nom de carrer Ample, ja que fou a la part baixa del municipi, al peu del castell i a prop del Camí ral, on comença el creixement de l'Artés modern.
En aquest carrer hi va néixer el Pare Jesuïta Frederic Faura i Prat (1840-1877), meteoròleg i inventor del baròmetre que serví als mariners de Manila i Filipines per advertir-los de les proximitats de tempestes i ciclons. També hi va néixer, del qual porta el seu nom, el Doctor Francesc Ferrer i Solervicenç (1885-1943), catedràtic de patologia mèdica de la Universitat de Barcelona.

"Tot d'Aquí", número 3, desembre de 1985, pp. 3-5. Artés.