Carrer de Sant Roc
Granollers

Al nucli antic de Granollers

XIII-XXI
    Diversos
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Carrer que forma part del nucli de Granollers d'origen medieval. Va des de la plaça de l'Oli fins a l'antiga  Carretera (actual carrer d'Anselm Clavé), en un traçat curt però amb una forta personalitat. Això fa que sigui un dels carrers emblemàtics del centre de la la ciutat, amb un caràcter molt comercial. Hi trobem algun edifici històric, com la Casa del Conestable, però la majoria de construccions han estat reformades als segles XIX i XX, encara que poden conservar elements antics dins de la seva estructura. Destaquem de manera especial els següents edificis:

Número 1-3 (ca la Paca), 6 (can Palaus), 6 (casa Vídua Uyà), 10 (casa del Conestable).

Així mateix, es conserven restes de la muralla, concretament als darreres de les cases del cantó nord.

L’origen del carrer Sant Roc es relaciona amb el creixement del mercat de Granollers, que va comportar al llarg del segle XIII la construcció de cases seguint els camins que sortien de la vila, entre els quals el que anava cap a Cardedeu i Girona per la banda nordest de la població. En un principi el carrer es denominava de Bell-lloc, i la primera referència documental és del 1367. Probablement ja es trobava dins del perímetre de la muralla construïda a finals el segle XIII. D’altra banda, el 1331 ja existia el portal de Bell-lloc, probablement en una ubicació més interior que l’actual. Quan es va construir la nova muralla baixmedieval, a partir de 1366, el portal de Bell-lloc es va situar a l’extrem de llevant del carrer. Aquest nou portal és citat per primer cop el 1439. D’aquí en sortia el camí de Cardedeu.

Les parcel·les d’aquesta zona tenien compartimentacions més petites que les d’altres carrers, com el de Santa Anna, amb presència d’algun hort però no pas en totes les cases. En el carrer hi havia una àmplia zona dedicada a adoberies de pells; entre d’altres l’adoberia de Joan Reverter, documentada per primer cop l’any 1560.

Al segle XVI, tal com passa en la resta de portals de la ciutat, es construí una capella vora el portal, en aquest cas dedicada a Sant Roc. L’any 1560 es trobava en construcció (PANCORBO et alii, 2006: 35). La capella, que va donar el nom actual del carrer, estava encarada a la plaça del Bestiar.

A mitjans del segle XIX el portal ja es trobava en males condicions i mig esfondrat. En aquesta època va acabar de ser enderrocat per motius d’espai. El 1859 s’hi va fer l’actuació més important, en el moment en què s’ampliava la plaça del Bestiar. Aleshores es va acabar d’enderrocar la muralla i es va completar la remodelació del carrer. Durant la Guerra Civil de 1936 van haver de ser enderrocats dos edificis del carrer (PANCORBO et alii, 2006: 71-76).

DANTÍ I RIU, Jaume (1986) Factors socio-econòmics dels segles XVIè i XVIIè. P.47-57. Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, 1. Aproximació al medi natural i a la història de Granollers. Ajuntament de Granollers.

GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.

PANCORBO, Ainhoa; VILA, Josep M i altres (direcció de Raquel LACUESTA i Albert LÓPEZ (2006). Topografia urbana de Granollers entre els segles X i XVI. Estat de la qüestió i hipòtesi de configuració. Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona; Ajuntament de Granollers (treball inèdit), p. 35, 71-76.