Carrer de Murillo
Granollers

A la zona d'eixampla de Granollers

Necessita algunes actuacions de millora
    Diversos
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Carrer al que es pot accedir partint de la Carretera (Avinguda Francesc Macià) i que arriba fins al carrer de Llevant i la via del tren de França, molt a prop de l'Estació (GARCÍA-PEY, 1990). Aquest carrer presenta una tipologia d'habitatges datables aproximadament entre 1915 i 1925 moment en el que es va construir al costat dels jardins i la casa de Pius Anfrés de tal manera que a la recent urbanització es va incorporar una interessant alzina que pertanyia al jardí de la casa. La tipologia del carrer es força uniforme. Destaquen els següents edificis: SENARS: 15 (cantonada Palaudàries, abans 28)-17-19-21-23-25-27 (conjunt de tipologia tradicional urbana amb planta baixa i terrat a la catalana amb respiralls), 29, 33 (decoració modernista) 41-43-49-51 (tipologia tradicional urbana de planta baixa i pis), 53-55 (tipologia tradicional urbana de planta baixa i pis) / PARELLS: 36, 38, 40, 42. A més de les cases de caire patrimonial en aquest vial hi viu un magnífic exemplar d'alzina (Quercus ilex). Aquesta havia format part de l'antic solar de l'edifici de "la Tela" (ARRIZABALAGA, 1996).

Fins al 1880, les edificacions s'estenen al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud s'inicien el 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim, i el 1866 es projecta el carrer de Ricomà, obert el 1872 (BAULIES, 1986b)..

ARRIZABALAGA BLANCH, A (1996) "El valor de la natura. La Norma Granada", Lauro, Núm. 12, pp. 40-46, Granollers: Museu de Granollers.