Carrer de la Vila
Taradell

Taradell

XVI-XXI
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El carrer de la Vila està situat al nucli antic i és un dels vials principals de Taradell. Té el seu inici a l'alçada de la plaça d'en Gili i finalitza a l'alçada del carrer França, tot i que a finals del segle XX es va ampliar fins al carrer de Catalunya.Té edificacions construïdes a banda i banda, originalment de dues i tres crugies i dos nivells d'alçat, tot i que moltes d'elles han estat ampliades en alçada durant els segles XIX i XX. Les cases més antigues presenten obertures de pedra carejada, moltes d'elles amb llindes datades, de les quals la més antiga és la de Can Dolfo de 1563. Durant la primera meitat del segle XX es van edificar noves cases al carrer, algunes d'elles d'inspiració modernista i noucentista. El tractament exterior de la majoria de les cases es manté arrebossat, tot i que algunes han estat repicades, com és el cas de la casa número 6, on hi havia uns singulars esgrafiats.

El carrer de la Vila es va formar a l'entorn de l'antic camí de Seva. A principi del segle XX es va anomenar carrer Major i en proclamar-se la República carrer de Francesc Macià. Després de la Guerra Civil s'anomenà de Calvo Sotelo, fins que l'any 1979 es canvià definitivament per carrer de la Vila. Entre les cases que en formen part hi ha l'edifici de l'Ajuntament, que en substitueix un d'anterior datat del segle XVIII.

SOLAGRAN, S. (2010). Els carrers de Taradell. Prats de Lluçanès: Editorial Cal Siller.