Carrer de la Font
Abrera

Carrer de la font - 08630 Abrera.

-ArqueoCat SL- Natàlia Salazar
    Josep Anton Pérez Arriaga (Tríade Serveis Culturals)

Carrer urbanitzat al segle XIX amb divisions de parcel·les de 5 m d'amplada (que era el que donava la longitud de les bigues), on es van edificar cases típiques de poble, bastides amb pedra i amb teulada a doble vessant. Totes les cases van ser construïdes seguint un mateix model, els anomenats casals. El més característic d'aquest tipus d'immoble és que es tracta d'edificacions molt estretes i allargassades, de dos pisos, golfes i eixida i pati a la part del darrere, destinada a les feines agrícoles i a tenir-hi animals domèstics. El carrer de la Font era un carrer dels anomenats "de mitja galta", edificat només a la banda oposada al torrent Gran i amb horts a les parcel·les del davant de cada casa. La formació d'aquest carrer comportà l'habilitació de la zona dels safareigs, del pou i de la Font, ara anomenada "dels peixos". A l’entrada del carrer, per la part baixa, un caminet portava a la font Gran, dita també la font d’Abrera o, simplement la Font. Era la surgència d’una deu d’aigua, molt abundant, que també alimentava la bassa i els safareigs públics.

Com una gran part del carrer Nou, també els de la Font i de Sant Pere es van formar en terres de la família Mallau (després Cervera) quan, durant el segle XIX, va anar cedint els terrenys a diferents famílies per edificar-hi en la forma tradicional de censos emfitèutics. Un cens d’aquest tipus consistia en la cessió del dret a edificar a canvi d’un pagament anual inamovible. El camp de la Font ja sortia mencionat el 1613 al Capbreu de Mencia de Requesens, fet que indica que la sorgència de la font es coneix d'antic.

Tant a un cap del carrer com a l’altre, hi havia hagut una era, ambdós llocs ara edificats. La més propera a la Creu era la del Solei, més coneguda com l’Envelat, ja que era aquí on s’aixecava cada any per la Festa Major. La de l’altra banda, més alta i ventilada, era anomenada l’era del Turó.

La periodista i escriptora Maruja Torres (1943) va fer estades en aquest barri durant la seva infantesa, fet que recrea a la seva obra Un calor tan cercano.

AAVV (2017). Panell interpretatiu ubicat al carrer del Rebato. Ajuntament d’Abrera. Inèdit

MARTÍNEZ, Lluís (2000): Història d'Abrera. Ed. Amics d'Abrera.

VIVES, M. (2007): "L'evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix. Des de l'època dels romans fins al tercer decenni del segle XX". Tesi doctoral inèdita.