Carrer Ciutadella
Sant Martí Sesgueioles

Carrer Ciutadella

XVIII, XIX
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

El carrer Ciutadella té diferents edificacions molt característiques de Sant Martí Sesgueioles, la seva urbanització és representativa del creixement del poble amb habitatges d’obra popular molt similars. Tot i que alguns habitatges han estan reformats, el conjunt el carrer encara conserva la identitat del moment històric que el va veure urbanitzar-se i és especialment rellevant pel nombre d’immobles. Els edificis tenen estructura de planta baixa i dos pisos, les façanes són de blocs de pedra irregular disposada horitzontalment. Moltes conserven les llindes de pedra als portals i els característics arcs de descàrrega amb disposició de pedres en sardinell. Les cornises són de maó ceràmic o teules, que a vegades s’imbriquen per crear efectes geomètrics. Alguns edificis dels que conserven la data  a la llinda de la porta són el n. 13 (1768), n.22 (1754), n. 23 (1806), i n’hi ha d’altres que no tenen la inscripció però que daten de dates similars, bàsicament el segle XVIII.

El carrer Ciutadella caracteritza una etapa de creixement històric del poble, quan els ravals neixen a l’altra banda del Torrent de la Guàrdia respecte al nucli històric primerenc, i es començava a construir. Hi ha vàries cases que daten del segle XVIII.