Carrer Baixada de la Riera Navarcles

Bages
Nucli antic

Coordenades:

41.75314
1.90439
408914
4622948
08140-43
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XX
Regular
Al costat sud algunes cases i solars abandonats.
Inexistent
Fàcil
Social
Pública
Jordi Piñero Subirana

Carrer de traçat sinuós, amb un pendent considerable que salva el desnivell des del carrer Ample fins a la zona de la riera Merdaenllà. És una de les "davallades" del poble. L'edificació no s'ha fet d'una forma sistèmàtica i per això té un urbanisme irregular. Les cases més antigues són a la part alta, a tocar de la plaça Aguilar, i corresponen als segles XVIII-XIX. Al costat sud les edificacions són més modernes. Les cases que conserven millor la tipologia tradicional són la número 1 i la de la plaça Aguilar, núm. 1. Aquesta última, originària del segle XVIII i ampliada al XIX, ha estat objecte d'una bona rehabilitació. El carrer està pavimentat amb llosetes, sense voreres. L'enllumenat és amb faroles de ferro de tipus estàndar a tot el nucli antic. El cablejat aeri queda força a la vista.

Llinda de la casa núm. 4 de la plaça Aguilar: 1849.
A la banda dreta es conserva un portal que correspon a cal Fusteret (c/ Ample, 40). La casa del costat, actualment ensorrada, era l'hostal. En documentació conservada pels propietaris apareix com a "Hostal vell".

El nucli urbà originari de Navarcles es situa dalt de la carena que forma el carrer Ample. Hi havia diversos camins que salvaven aquest desnivell i que s'utilitzaven sovint per anar a buscar aigua a les fonts de la riera Merdaenllà. El 1780 hi ha constància d'una casa que limita a tramuntana amb el "camí de la davallada d'en Aguilar a la dita Riera". Era una de les "davallades" que tenia el poble. Abans de 1922 les sis cases que tenia el carrer eren comptades dins el carrer Ample, i aquest any l'Ajuntament passà a anomenar-les Baixada de la Riera.

FERRER, Llorenç (1988-1990). "Carrer Baixada de la Riera". Col·leccionable d'història a A més a més: revista de Navarcles.