Carrer Amadeu Vives
Collbató

Nucli històric de Collbató
    Entre el portal de cal Bros i la plaça de l'Església

XIII-XXI
    Assumpta Muset Pons

El carrer Amadeu Vives s'estén des del carrer Bonavista fins a la plaça de l'Església. La part històrica, però, queda reduïda a l'artèria que va des de portal de cal Bros fins a la plaça. Es tracta d'un carrer estret i, en algun tram també costerut, de traça clarament medieval. En aquesta zona es concentren molts dels elements patrimonials d'èpoques medieval -portal de cal Bros, arcades de pedra, murs atalussats-, moderna -dovelles gravades- i contemporània -esgrafiats i jardí de cal Rogent.

Coordenades UTM: portal de cal Bros.

L'actual carrer Amadeu Vives segueix el traçat del primitiu camí reial que venia de Barcelona i inclou els antics carrers Major, que anava des de la plaça de l'Església fins al turó del castell, i del Bonaire, que continuava fins al portal de Barcelona, ara de cal Bros. Al llarg del seu recorregut hi havia hagut, a part del portal esmentat, la ferreria del castell, la taverna, la carniceria municipal, diversos hospitiums, domus i algunes de les cases més importants de la vila de Collbató. És també el carrer on va néixer el mestre Vives. El 16 de setembre de 1914, coincidint amb l'homenatge a l'insigne músic, el carrer Major va ser rebatejat amb el nom d'Amadeu Vives.

MUSET PONS, Assumpta (Novembre 2006), "El carrer Major (segles X-XVIII)", Collbató Informa. Revista d'informació local editada per l'Ajuntament de Collbató, p. 9.
    Festa Major de Collbató, 1914.