Carbonera del Camí de Matamatxos
Capolat

A la zona est de Capolat
    Al costat de la pista que substitueix l'antic camí de Matamatxos

Marta Sánchez Soler - Societat d'arqueologia del Berguedà

La Carbonera del Camí de Matamatxos és una de les moltes carboneres que es poden trobar per Capolat. La zona amb més gruix d'aquestes és la zona de la Baga dels Tossals, però també se'n troben per altres parts del municipi. En total n'hi ha una seixantena. Aquestes carboneres són replans del terreny situats al mig del bosc i prop de camins. En aquests espais naturals el que es feia era apilar-hi troncs i cobrir-los de terra per cremar-los de forma controlada i fer carbó vegetal. En la majoria d'elles el que es conserva és el replà i, en alguns casos, restes de terra ennegrida.

Les carboneres han estat durant tota la història un element de vital importància, ja que era la manera d'obtenir els carbons vegetals. En zones com Capolat és possible que es comencin a utilitzar les carboneres a l'època medieval i que moltes d'elles vagin sent aprofitades al llarg del temps des d'aquest moment fins al segle XX.