Caramelles d'Ullastrell
Ullastrell

Nucli urbà d'Ullastrell, 08231
    Nucli urbà del poble

Adriana Geladó Prat

Les Caramelles d'Ullastrell es canten per Pasqüetes, festa de la capvuitada de Pasqua (diumenge in albis). Els cantaires o caramellaires són tant nens com adults, vestits amb el tradicional vestit català i amb mocadors vermells al coll. Surten en colles de petits i grans, amb instruments musicals i duent la perxa. A la part superior d'aquesta, una cistella s'atança als balcons de les cases per recollir les ofrenes (ous, monedes). Es fan diverses cantades distribuïdes dins del nucli urbà de la població, entre el barri del Sardà, la Serra i can Gras.

L'Arxiu Fotogràfic d'Ullastrell ha cedit dues imatges antigues de les Caramelles, una datada a la dècada dels anys 20 i l'altra dels anys 70.

A Ullastrell, les Caramelles es van recuperar pels voltants dels anys 20 del segle XX. Josep Puig i Sucarrats, fundador del cor parroquial i de l'Orfeó Germanor, en fou el director durant molts anys. Tot i que durant força temps l'AMPA de l'escola municipal s'encarregava de les Caramelles al municipi, des de fa uns quatre anys aproximadament, una comissió és l'encarregada d'organitzar-les i gestionar-les. Tot i això, actualment l'escola del municipi també participa en la seva organització. A més a més, el repartori de cançons va variant en cada edició.

AMAT, Benet (1984). "Aspres camins XVI". Ullastrell Ressó Local, núm. 88, maig 1984, p. 4-5. M.B (1978). "Les Caramelles del 1923". Ullastrell Ressó Local, núm. 15, abril 1978, p. 9. "Caramelles". Ullastrell Ressó Local, núm. 268, maig 1999, p.8.