Caramelles
Vilassar de Dalt

Vilassar

Jordi Montlló Bolart

Actualment, el grup de cantaires de Caramelles està format per canalla d'entre 4 i 9 anys. Però no sempre ha estat així; al principi hi havia nois i noies més grans. En realitat no hi ha límit d'edat, és més aviat una característica conjuntural.
    Al començament es cantaven el diumenge de Pasqua, però cada cop resultava més difícil formar un bon grup, ja que les famílies marxaven aquests dies de vacances. Per tan, es va prendre la decisió de cantar-les el diumenge següent, que es coneix com diumenge de Pasqüetes. Els nens es desplaça damunt un tractor i en cada parada canten 3 o 4 cançons, sempre acabant amb la cançó de la Coral, que és una composició pròpia del grup creada a partir d'una música coneguda amb lletra d'una persona de la colla. La resta són cançons infantils diverses adequades a l'edat dels cantaires. Es disposa d'acompanyament musical de guitarres, flautes dolces, flabiol i tambor.
    Cada família del cantaire s'ocupa de la seva roba. Els nois portem pantalons foscos, camisa blanca, faixa, barretina i espardenyes de vetes. Les noies faldilles de flors, brusa blanca, caputxa blanca amb una franja vermella i espardenyes de vetes. També porten un cistell guarnit amb flors per anar a recollir diners del públic que escolta les cançons. Els nois ho fan amb les barretines.
    El recorregut comença a partir del Casal Popular fins la font de Sant Pere. La següent parada és el Carrer Rafael Riera i Prats, a continuació a la Plaça 11 de setembre. D'aquí van a l'Hospital de Sant Pere i acaben a la Plaça de la Vila, on l'alcalde o el regidor els ofereix una cinta que pengen al cistell. La recaptació es destina a comprar un ninot de xocolata per cada cantaire i la resta es destina a finalitats benèfiques.

L'any 1972 es recupera la tradició de cantar Caramelles a Vilassar. La iniciativa sorgeix del Casal Popular, vinculat a la parròquia; d'un grup de gent que primer volia fer una coral infantil però es van decantar per crear un esplai d'educació en el lleure on una de les seves activitats seria cantar Caramelles per Pasqua.