Caramelles Vallcebre

Berguedà
Diferents zones del municipi
Tot el municipi de Vallcebre.
1120

Coordenades:

42.20421
1.81842
402457
4673126
08293-9
Patrimoni immaterial
Manifestació festiva
Contemporani
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Científic
Pública
Anna Junyent Traserra

Les caramelles de Vallcebre es canten el dissabte i diumenge de Pasqua. El dissabte al matí els caramellaires van a cantar a les masies i cases disseminades del poble, tot recollint ous i diners que els ciutadans donen voluntàriamnet. Els caramellaires, per poder-se desplaçar van amb 4x4. El diumenge la cantada es fa al poble, davant de l'església, tot just sortir de la missa. Es canten dues cançons que acostumen a combinar aspectes de la natura, la religió, climatologia, etc.

Les caramelles són una tradició típica de Catalunya que data del segle XIX. A Vallcebre no es sap la data exacte en que es van iniciar. Abans de la Guerra Civil els caramellaires anaven acompanyats pels trabucaires i un parell de cavalls abillats amb els guarniments de la festa i les sàrries per guardar-hi els ous que les mestresses els entregaven. Després de la Guerra Civil la tradició es va estroncar una mica, ja que en 15 anys només se'n va fer una vegada. Després es recuperà la tradició però només hi acudien les colles de Sant Corneli i Guardiola del Berguedà. I de fet, no va ser fins el 1978, en que les caramelles les van començar a cantar la colla de Caremellaires del poble, que són els que encara ho continuen fent avui en dia.
Inicialment les cançons tenien una temàtica religiosa i anunciaven la resurrecció de Crist però amb el temps la temàtica va anar variant fins a esdevenir cançons satíriques de les notícies de la zona o elogis a les seves gents. A canvi de la cantada, als caramellaires, se'ls obsequiava amb ous i més modernament també amb donacions econòmiques.

Programes de Caremelles de Vallcebre.