Aplec de Sant Ramon
Vallcebre

El Portet
    Carretera B-401 kilometre 2, trencant a mà esquerra, direcció al Portet.

Anna Junyent Traserra

El diumenge més proper al 31 d'agost, pels volts del migdia, una currua de gent i cotxes es dirigeixen a la capella per assistir a l'aplec i participar a l'eucaristia, molts des de fora, atès el reduït recinte de l'església i el gran nombre de persones que s'hi reuneixen.

L'Ermita de Sant Ramon data del segle XVIII i, tot i que no sabem perquè els vallcebresos van construir-la en aquest indret, sembla versemblant que fossin els devots del barri del Portet els principals promotors i segurament els qui amb donatius i mà d'obra vàren sufragar-la. Durant la Guerra Civil es va perdre la imatge del sant, per això, el dia 31 d'agost de 1941 sortí de la parroquial una solemne i concorreguda processó, amb una nova imatge per deixar-la a la capella. Abans era una de les festes més importants de Vallcebre, tant, que s'anomenava la festa major de Sant Ramon. Molts hi pujaven descalços en compliment d'una prometença, es portaven el dinar i es quedaven a menjar als paratges del voltant de la capella, tot i que a Cal Blau donaven menjars. A la tarda acabaven la festa amb una bona ballada i molta gresca.

RODRÍGUEZ, Gemma (1997). "Aspectes culturals". L'Erol, núm 56, hivern 1997.