Capitells del prior de Montserrat Olesa de Montserrat

  Baix Llobregat
  Església parroquial de Santa Maria d'Olesa. Plaça Nova, s/n
  123

  Coordenades:

  41.54553
  1.89348
  407711
  4599910
  08147-96
  Patrimoni moble
  Objecte
  Medieval
  Gòtic
  XIV
  Regular
  Alguns escantellaments i un grau de desgast mitjà.
  Inexistent
  Restringit
  Ornamental
  Privada accessible
  Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. C/ d'Armenteres, núm. 35. St. Feliu de Llobregat.
  Jordi Piñero Subirana

  Conjunt de dos capitells que actualment ornamenten el presbiteri de l'església. Els dos són de forma troncopiramidal amb els cantons xamfranats triangularment, cosa que defineix una base octogonal amb collarí a la part inferior. A la part superior tenen un àbac amb escòcia. La seva tipologia correspon a la utilitzada al segle XIV. A cadascuna de les cares els capitells tenen esculpit un escut amb bandes horitzontals que pertany a Ramon de Vilaregut, que fou prior del monestir de Motnserrat entre els anys 1334 i 1348.

  Aquests capitells van entrar a formar part de la col·lecció de la parròquia fruit de la donació d'un home d'Olesa que, pel que sembla, els va recuperar durant les obres d'enderroc de l'església els anys 1955-56. Entorn de 1987 hi hagué notícia a Olesa d'un altre capitell idèntic a aquests dos (butlletí CMRO, núm. 40). No és segura la seva procedència, però podria haver sorgit d'una casa d'Olesa (al número 40 del carrer de l'Església) que té l'escut del prior de Montserrat a la seva façana. Des de l'any 1264 fins el 1811 la vila d'Olesa va estar sota el domini feudal del monestir de Montserrat, però no s'han conservat gaires mostres que testifiquin aquest domini. És molt probable que el prior o l'abat tinguessin un palau al costat de l'església, que estaria situat a l'angle nord-est del recinte fortificat. Fins ben entrat el segle XX encara hi havia testimonis d'un pati que devia ser molt semblant al del palau prioral de Monistrol de Montserrat, a l'estil dels palauets gòtics amb dos pisos de galeria porticada. De fet, la documentació esmenta que l'abat tenia casa a Olesa. És molt probable que aquest palau, igual que el de Monistrol, fos aixecat en temps dels priors Ramon Vilaregut i Jaume de Vivers. Els capitells amb escut de l'Església devien procedir d'aquest claustre o pati.

  Anònim (1987). "Restes d'un domini feudal", a Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual, núm. 40 (desembre) ROTA BOADA, Xavier (2006). L'església a Olesa: passat i present. Parròquia de Santa Maria d'Olesa de Montserrat.