Capitells de Maricel

Planta baixa del Palau Maricel

Pere Jou
    Dos dels capitells van ser substituïts entre 1992 i 1994 degut al seu mal estat.
    Ajuntament de Sitges, Pl Ajuntament s/n, Sitges 08870
    Laia Massansalvador Soler

A les finestres dels edificis del palau Maricel es troben una cinquantena de capitells historiats d'estil noucentista, realitzats per l'escultor barceloní Pere Jou. La temàtica dels capitells és força variada: es combinen motius mitològics i motius al·legòrics, com ara "el valor", "la covardia", "la tristesa", "l'alegria", "la fam", "la gola", "la mandra", "l'activitat"; mentre que d'altres s'inspiren en les faules d'Iriarte, Samaniego, Isop i Lafontaine. En alguns d'ells es poden reconèixer personatges coneguts a Sitges com ara Miquel Utrillo i Charles Deering, o dedicats a les figures catalanes com Valentí Almirall, Francesc Cambó, Àngel Guimerà i Enric Prat de la Riba.

Altres escultures més de l'artista Pere Jou conegudes a Sitges són :"Sagrat Cor" escultura de fusta ubicada en dipòsit a la Biblioteca Popular de Santiago Rusiñol; "Dona" escultura de bronze, ubicada a l'àrea de Cultura, a l'antic escorxador; i l'escultura de bronze "Sirena", situada al Passeig de la Ribera davant del carrer Espanya.

Miquel Utrillo, íntim amic de Charles Deering ( propietari del Palau Maricel), va requerir a Pere Jou l'any 1915 perquè realitzés els capitells. Pere Jou va fer els capitells i poc després es va establir a Sitges, on morí l'any 1964.

COLL, I. (1982) Inventari de Patrimoni Arquitectònic (IPA) 4502
    ESQUERDA, .M. (2002) "Sitges artístic". Barcelona