Capitell del Bisbe Strauch
Vallirana

Carrer del Molí, 2-4
    Dins de la Masia-molí de can Batlle, a la planta baixa

Ajuntament de Vallirana
    Adriana Geladó Prat

Capitell de grans dimensions que en origen coronava l'obelisc comemoratiu de la mort del bisbe de Vic Ramon Strauch, situat prop del pont dels Tres Arcs. Presenta un gran bloc rectangular de granit amb un escut central gravat en relleu i està coronat amb un altre bloc trapezoïdal, que té un encaix rectangular a la part superior per col·locar-hi una creu (actualment desapareguda). Tant a la base com a la part superior de la peça hi ha sanefes decorades amb motius geomètrics.

En origen, aquest capitell coronava l'obelisc commemoratiu bastit pel centenari de la mort del bisbe de Vic Ramon Strauch i Vidal, assassinat als boscos del Lledoner el dia 15 d'abril de 1823, prop del pont dels Tres Arcs. El monument s'instal·là a la zona de l'assassinat l'any 1923. Posteriormet, el capitell fou enderrocat quedant a terra fins que l'any 2012, gràcies a la col·laboració entre l'Associació d'Amics de Vallirana i l'Ajuntament de Vallirana, es traslladà a la masia de can Batlle.

LLURBA I RIGOL, Josep (2012). En Tòfol de Vallirana (1802-1855) Guerriller Carlí. Torrelles de Llobregat: Associació d'Amics de Vallirana, p. 11-13.