Capgrossos de Martorell
Martorell

XX-XXI
    L'Ingenio / Taller del Drac Petit
    Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
    Dídac Pàmies Gual

L'Associació de Capgrossos de Martorell disposa d'un total d'onze personatges i quatre dracs petits. L'any 1992 l'ajuntament adquirí un grup de cinc capgrossos construïts a L'Ingenio de Barcelona. El grup està format per dos capgrossos que representen dos andalusos. El personatge masculí s'anomena Roc (copatró de la ciutat de Martorell) i el personatge femení s'anomena Madrona. El grup també consta d'una parella de catalans anomenats Joanàs i Roser (copatrona de Martorell, la Mare de Déu del Roser) i del Petit, que representa el fill del Joanàs i la Roser. L'any 2003 s'hi afegí El Tabaler com a nou personatge. Va ser construït al Taller del Drac Petit de Terrassa i representa la figura de Jaume Ferrer (1884-1971), comerciant de Martorell. Un dels aspectes característics d'aquest capgròs és la pipa que es va copiar amb exactitud de la pipa original per fer-la en cartró pedra. Aquest mateix any es recuperaren dos personatges, l'Indi i en Gepeto, que ja existiren des de la dècada dels anys 50 i que foren dos dels primers capgrossos de la vila. Els actuals corresponen a còpies dels originals. L'any 2005, en motiu de la celebració del 75è aniversari de les caramelles es construïren (Taller del Drac Petit) dos nous personatges, en Met (en honor a Jaume Urgell, que creà les "Caramelles de la Mainada de Martorell") i la Queta (en honor a l'Enriqueta Sucarrats, una de les primeres cantaires). El vestuari que duen els capgrossos descrits, fou realitzat per Carme Cabezas.
    L'últim capgròs correspon a la imatge del personatge il·lustre Francesc Pujols, realitzat l'any 2008 al Taller del Drac Petit, per l'escultor Jordi Grau Martí.