Capgrossos
Prats de Lluçanès

Plaça Nova, 10. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Regular
    Per diverses raons com el pes i els materials amb els que van ser construïts, els cap-grossos ja no surten en cap manifestació festiva.
    Ajuntament de Prats de Lluçanès. Passeig del Lluçanès, s/n "cal Bach". 08513. Prats de Lluçanès
    Jordi Compte i Marta Homs

Els capgrossos de Prats de Lluçanès són tres figures que simbolitzen tres personatges diferents però indefinits.
    Es tracta de tres caps construïts amb cartró i pasta de paper de diari pels membres de la colla gegantera, en tallers manuals. El primer dels tres caps, de menors dimensions, és d'home i està guarnit amb un barret punxegut de mag, decorat amb estrelles platejades sobre fons blau. El segon dels caps és femení, amb un nas llarg i punxegut on hi ha una berruga; porta un vel transparent que la cobreix fins al nivell dels ulls. El tercer cap, una altra vegada masculí, és un personatge de color negre, amb espessos cabells arrissats i un os a sobre.

Les imatges han estat cedides per Isaac Peraire.

Els capgrossos de Prats de Lluçanès van ser creats al mateix temps que els gegants, és a dir, l'any 1986. L'autor, però, no va ser el mateix, ja que si bé els gegants van ser construïts per un professional, els cap-grossos van ser construïts pels mateixos membres de la colla gegantera, d'una manera pràcticament autodidacta. Des d'aleshores sempre han estat en mans de la colla gegantera, tot i que en l'actualitat ja no surten.