Capelleta de Cal Curt
Sant Vicenç de Torelló

C. Major, 11

Marta Lloret Blackburn

A la façana de la casa de Cal Curt, situada al carrer Major, hi ha una capelleta encastada que incorpora la imatge de Sant Antoni de Pàdua. Es tracta d'una fornícula quadrada, amb marc de fusta i porta de fusta tancada amb vidre. A l'interior hi ha la imatge de Sant Antoni vestit de franciscà amb el Nen als braços. A cada costat hi ha un lliri blanc, símbol de puresa.

La casa de Cal Curt ha estat molt reformada en els darrers anys, pel que de la façana només se'n manté la capelleta i el finestral d'arc pla de pedra carejada del costat.

Les fornícules o capelletes de carrer eren col·locades a les façanes de les cases privades en senyal de devoció a un sant. En el cas de l'advocació a Sant Antoni de Pàdua, pot tenir l'origen en l'ofici dels constructors, de qui n'és considerat el patró. Tanmateix, en la religiositat popular el Sant també es relaciona amb la vida sentimental i la troballa de coses perdudes. A Sant Vicenç, el dia de Sant Antoni de Pàdua, les dones anaven a davant de la capelleta de Cal Curt i resaven el rosari.