Capella romànica de Conill
Pujalt

XI-XVIII
    En estat ruïnós.
    BPU. Catàleg de Patrimoni del POUM, 2007.
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

L'església romànica de Sant Vicenç de Conill va posar-se al descobert durant la intervenció arqueològica feta a l'indret conegut com el Pedró, on ja es coneixia l'existència d'estructures construïdes. La intervenció va permetre identificar una primera capella del segle XI, sobre la qual es va construir al segle XII la capella romànica de planta rectangular amb l'absis semicircular. Aquesta va mantenir-se amb pocs canvis (el campanar va convertir-se en capella) fins a finals del segle XVIII, quan es va esfondrar i se'n va anar perdent el rastre.

També es coneix com l'Església Vella de Sant Vicenç de Conill. De forma errònia, se l'ha anomenat Santa Maria de Conill, que apareix a la documentació antiga i que probablement era la capella castral.

L'església apareix documentada per primera vegada en un document datable entre els anys 1025 i 1050. Es tracta d'una llista de parròquies del bisbat de Vic on hi apareix Conill. A la segona meitat del segle XI l'església formava part de les possessions de la canònica de Sant Vicenç de Cardona. Al segle XVII es construí la nova església parroquial a l'interior del poble, deixant l'església vella en segon lloc, però encara en funcionament ja que l'any 1685 estava a càrrec del Mas Piquer. A finals del segle XVIII deixa de funcionar i és abandonada, coincidint amb el trasllat del cementiri a la nova església. L'any 2007 l'Ajuntament de Pujalt en va promoure l'excavació arqueològica, que van dirigir Cristian Folch i Jordi Gibert. S'hi van identificar un total de sis fases constructives.

Catàleg de Patrimoni del POUM. Ajuntament de Pujalt, 2007.
    FOLCH, C.; GIBERT, J. (2010). "Estudi historic i arqueològic de l'església vella de Sant Vicenç de Conill (Pujalt)", Urtx: revista cultural de l'Urgell, núm. 24. Tàrrega: Museu Comarcal de l'Urgell.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Pujalt (Anoia). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.