Capella de Santa Eugènia / Can Mestre
Cànoves i Samalús

    Vallès Oriental
    Samalús
    Emplaçament
    Entre Can Santa Eugènia, Can Llibants i el camp de futbol de Samalús
    380

    Coordenades:

    41.68944
    2.32123
    443513
    4615519
    Número de fitxa
    08042 - 67
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Romà
    Medieval
    Segle
    I - X
    Estat de conservació
    Dolent
    Desaparegut
    Protecció
    Legal
    POUM - Zona arqueològica (2, ZEA)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí. CC.AA. Núm. 18718
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Marc Guàrdia i Llorens

    És conegut que des d'antic a la zona compresa entre Can Parera, Can Flaquer i Can Llibants han aparegut restes arqueològiques, principalment romanes. Concretament aquest jaciment fa referència a les tombes que van aparèixer on avui hi ha les Escoles de Samalús i tambá a la zona de la capella de Santa Eugènia. Les restes de les Escoles de Samalús sembla que es tractaven d'inhumacions en tegulae, relacionables amb el ric patrimoni romà d'aquesta àrea. Pel contrari a la zona de Santa Eugènia sembla que les tombes que s'identificaren eren de lloses, pel que la seva adscripció cronològica podria moure's de l'antiguitat tardana a l'alt-medieval.

    Ens trobem en una àrea en la que s'han catalogat diferents jaciments a part del que ara ens ocupa: Can Martí, Camp de l'Illa, Al nord del Camp de l'Illa, Can Llibants. Tots tenen en comú que bona part de les restes són d'origen romà, pel que no podem descartar un origen comú per tots ells.

    Les restes de tombes de tegulae de les Escoles de Samalús (també conegut per Cal Mestre) van ser qualificades d'època imperial per l'arqueòleg vallesà Josep Estrada, que en fa esment al seu treball sobre la Lauro monetal de l'any 1967, junt amb Leandre Villaronga.

    ESTRADA, J. i VILLARONGA, L. (1967): "La Lauro monetal y el hallazgo de Cánovas (Barcelona)", Ampurias, núm. XXIX, Barcelona, pàgs. 135-194.
    RIU BARRERA, E. (2000): "Vestigis arqueològics i edificis històrics als termes de Cànoves i Samalús", Monografies del Montseny, núm. 15, Viladrau, pàgs. 57-69.