Capella de Sant Miquel
La Roca del Vallès

  Vallès Oriental
  Carretera de Mataró a Granollers (BV-1415c) , 08430.
  Emplaçament
  Al sud del turó de Can Companys, a llevant del nucli de la Roca.
  185 m

  Coordenades:

  41.58284
  2.35294
  446063
  4603663
  Número de fitxa
  08181-291
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Es troba enrunada i coberta de vegetació
  Protecció
  Legal
  ALTRES BÉNS (PEP 2011)
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08180A01100004
  Autor de la fitxa
  Jacob Casquete Rodríguez

  Jaciment d'època moderna conformat per les restes d'una capella que es troba localitzada en una zona molt difícil d'accedir-hi. Actualment la zona està molt cobert de bardisses i és difícil poder seguir tot el perímetre. Les restes més rellevants són dos murs que encara es troben en peu, un d'elles bastit amb la tècnica de la maçoneria emprant pedres desbastades de mida gran i mitjana, i l'altre, amb el sòcol de pedra de les mateixes característiques sobre el que s'erigeix un mur de tapia.

  És regulat pel Pla Especial Parc Serralada Litoral, PEIN i xarxa Natura 2000. Segons el Inventari del patrimoni arqueològic del Parc Serralada Litoral "els de can Company de baix, que tenien cura de la capella, van traslladar tots els objectes litúrgics abans que esdevingués una ruïna,a una capella feta expressament a la casa de Can Companys de baix, on encara hi són" (BOSCH DE DORIA, 2008).

  Segons el Inventari del patrimoni arqueològic del Parc Serralada Litoral la capella va ser bastida al segle XVIII-XIX, encara que la falta de documentació i d'estudis arqueològics i l'estat en que es troba el bé, fan que no es pugui precisar més la seva cronologia.

  BOSCH DE DORIA, M.; MONTLLÓ BALART, J. (2008): Inventari del patrimoni arqueològic del Parc Serralada Litoral. Consorci Parc Serralada Litoral, Museu de Granollers, Mataró, inèdit. DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT I HABITATGE (2004): Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs. Generalitat de Catalunya, inèdit. MASSAGUÉ I TORNÉ, J. M. [coord.] (2011): Pla especial i catàleg del patrimoni de La Roca del Vallès. Ajuntament de la Roca del Vallès, La Roca del Vallès.