Capella de Sant Joan
Collbató

Falta manteniment
    Pla Especial Protecció Montserrat (DOGC 5025, 10/12/2007)
    Monestir de Montserrat, (08199)
    Assumpta Muset Pons

La capella de Sant Joan és una construcció petita, feta amb peces d'obra cuita i pedra. Té una sola nau de planta rectangular i capçalera semicircular. La façana mira a ponent i està formada per dos pilars que s'alcen a les cantonades i acaben en punxa, un portal neogòtic, una sanefa transversal i un campanar d'espadanya sense campana. La coberta és de teules i el carener perpendicular a la façana. Té sengles contraforts als murs laterals i dues finestres d'arc apuntat al darrere. A l'interior, les parets i el sostre estan arrebossats i pintats de color blanc. El terra està recobert amb toves.

Fou erigida durant l'abadiat del pare abat Muntades, en record de l'ermita homònima que hi havia hagut. Va ser beneïda el dia 28 de novembre de 1899.

AMICS DE MONTSERRAT (1967), Ermites i fonts montserratines, Granollers, Edicions Montblanc, p. 62.
    ALBAREDA, Anselm M, (1988), Història de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 96 i 190.
    MIR, Jordi i Carles ALBESA (1999), Montserrat excursions des del Santuari, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    MOLAS I RIFÀ, Jordi (1998), Guia oficial de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
    SOLIAS, Josep M., Juana María HUÉLAMO i Susana LAUDO (s/d), Inventari del patrimoni cultural del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Barcelona, Generalitat de Catalunya, p. 43-45.