Capella de Sant Bernat de Menthon
Montseny

  Vallès Oriental
  Al costat de l'Hotel Sant Bernat

  Coordenades:

  41.78148
  2.39571
  449783
  4625691
  Número de fitxa
  08137 - 16
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XX
  Any
  1952
  Josep Maria Ros i Vilà
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 29213
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  002014100DG42F0001FR
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  Sant Bernat de Menthon és una capella construïda a mitjans del segle XX seguint l'estil romànic. És un edifici d'una nau de planta rectangular amb l'absis semicircular. A la façana principal hi ha un porxo amb una coberta que és sostinguda per quatre columnes de pedra, dins el qual hi ha el portal d'accés d'arc de mig punt de pedra. Sobre el porxo hi ha una rosassa i el campanar d'espadanya de dos ulls que està decorat amb arquacions cegues. A l'interior la nau està dividida en dos trams per un arc de diafragma que sosté un embigat amb cairats decorats amb pintura. L'absis està cobert amb volta de quart d'esfera i està alçat respecte la resta, presidit per un altar de pedra amb reliquiari frontal i la imatge del sant patró al darrera. Aquí hi ha dues finestres amb vitralls de Sant Delmir i la Mare de Déu del Pilar, i a la resta del temple hi ha altres finestres amb vitralls on s'hi representen Sant Antoni Maria Claret, Sant Segimon, Mir de Tagamanent i Sant Miquel dels Sants. Als peus del temple hi ha un cor de fusta, on hi ha gravat "FIDELITAT CORATGE ALEGRIA".

  Va ser construïda l'any 1952 per encàrrec de Delmir de Caralt a l'arquitecte Josep Maria Ros i Vila, junt amb l'Hotel Sant Bernat. 

  COMAS, P.; CASTELLS, J. (1994). Esglésies i ermites del Montseny i del seu entorn. Cardedeu: Museu-Arxiu Tomàs Balvey.

  DE CARALT, D. (1988) . Monografies del Montseny. num 2 "L'ermita de Sant Bernat de Menthon". Viladrau: Amics del Montseny.

  GAVIN, J.M. (1990). Inventari d’esglésies. Vol 23. Vallès Oriental. Barcelona: Pòrtic.

  Inventari del Patrimoni Construït del Parc del Montseny. Pla Especial del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona i Diputació de Girona. Any 2008.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  PAGÈS,M. (2014). Estels, ermites i esglesioles del Montseny. Sant Celoni: Impremta Pagès.