Capella de Sant Bernat de Menthon
Montseny

Al costat de l'Hotel Sant Bernat

Historicista
    Josep Maria Ros i Vilà
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Sant Bernat de Menthon és una capella construïda a mitjans del segle XX seguint l'estil romànic. És un edifici d'una nau de planta rectangular amb l'absis semicircular. A la façana principal hi ha un porxo amb una coberta que és sostinguda per quatre columnes de pedra, dins el qual hi ha el portal d'accés d'arc de mig punt de pedra. Sobre el porxo hi ha una rosassa i el campanar d'espadanya de dos ulls que està decorat amb arquacions cegues. A l'interior la nau està dividida en dos trams per un arc de diafragma que sosté un embigat amb cairats decorats amb pintura. L'absis està cobert amb volta de quart d'esfera i està alçat respecte la resta, presidit per un altar de pedra amb reliquiari frontal i la imatge del sant patró al darrera. Aquí hi ha dues finestres amb vitralls de Sant Delmir i la Mare de Déu del Pilar, i a la resta del temple hi ha altres finestres amb vitralls on s'hi representen Sant Antoni Maria Claret, Sant Segimon, Mir de Tagamanent i Sant Miquel dels Sants. Als peus del temple hi ha un cor de fusta, on hi ha gravat "FIDELITAT CORATGE ALEGRIA".

Va ser construïda l'any 1952 per encàrrec de Delmir de Caralt a l'arquitecte Josep Maria Ros i Vila, junt amb l'Hotel Sant Bernat.

COMAS, P.; CASTELLS, J. (1994). Esglésies i ermites del Montseny i del seu entorn. Cardedeu: Museu-Arxiu Tomàs Balvey.

DE CARALT, D. (1988) . Monografies del Montseny. num 2 "L'ermita de Sant Bernat de Menthon". Viladrau: Amics del Montseny.

GAVIN, J.M. (1990). Inventari d’esglésies. Vol 23. Vallès Oriental. Barcelona: Pòrtic.

PAGÈS,M. (2014). Estels, ermites i esglesioles del Montseny. Sant Celoni: Impremta Pagès.