Capella de la Mare de Deu dels Dolors de Perenoguera Sant Agustí de Lluçanès

Osona
Sector sud del terme municipal
A 200 metres de la carretera BV-4608 a Sant Boi de Lluçanès, punt quilomètric 1,800

Coordenades:

42.0651
2.13955
428812
4657362
08195-33
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Barroc
XVIII
Bo
S'han fet reformes dels murs de pedra, s'ha arrebossat i presenta brancals i llinda de nova construcció.
Inexistent
sí, IPA. 8
Restringit
Religiós
Privada
Ref. cad.: 002A00022
Jordi Compte i Marta Homs

La capella de la Mare de Déu dels Dolors de Perenoguera es troba adossada a la façana nord-oest de la masia de Perenoguera.
És un edifici de planta rectangular de petites dimensions que està composat per un sol volum cobert per teulada d'un sol vessant amb aigües a la façana lateral esquerra, amb un petit campanar d'espadanya. Compta amb dos accessos, un d'exterior i un altre per l'interior de la masia.
La façana principal, orientada al sud-oest, està ordenada per una porta central i un petit rosetó a sobre. Les parets de càrrega són de maçoneria de pedra i arrebossades, delimitades per cantonades diferenciades amb carreus.
A l'interior de la capella s'hi conserva un retaule dedicat a la Mare de Déu dels Dolors. El presideix una talla molt bonica de Maria amb el seu fill mort en braços.

Actualment té ús religiós privat per a celebració dels oficis religiosos, bateigs, comunions i casaments de la família Codinach.

Cada generació de la família solia tenir fills que es dedicaven a l'ofici religiós. Això comporta que al llarg del temps s'hagi recopilat a la masia de Perenoguera una petita biblioteca de llibres de temàtica religiosa, datats als segles XVII, XVIII i XIX.

YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990