Capella de la Immaculada de Can Brustenga
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Can Brustenga, s/n
  Emplaçament
  Per la ctra de Parets a Bigues, pel carrer de la Mare de Déu de Montserrat, el 1er camí a la dreta

  Coordenades:

  41.64308
  2.2303
  435900
  4610435
  Número de fitxa
  08248 - 76
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Eclecticisme
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  001714800DG31B0001IH
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  En el recinte de la masia de Can Brustenga hi ha una petita capella d'estil eclèctic construïda durant la segona meitat del segle XIX.

  L'edifici està situat dins del baluard de la masia de Can Brustenga. És d'una sola nau rectangular amb l'absis no marcat en planta. La volta de canó que cobreix la nau consta de dos arcs de diafragma, a l'arrencada dels quals hi ha un petit frontó semicircular amb angelets esculpits en alt relleu. La volta està decorada amb un enteixinat de cassetons amb motllures daurades, que guarda certa reminiscència amb l'arquitectura renaixentista italiana. La part de l'absis està definida per una fornícula custodiada per columnes, on també hi ha abundant decoració de frisos i motllures daurades. Dins de la fornícula hi ha una imatge de la Immaculada de talla de fusta, que prové d'un dels xiprers que presidia l'entrada del mas. Sota la imatge hi ha l'altar, on hi ha pintada la creu de Santa Eulàlia. La il·luminació de la nau es fa per una única finestra d'arc de mig punt situada sobre el portal, sota la qual hi ha pintada la inscripció: "FRANCISCO BRUSTENGA 1848". La porta de la capella és d'arc pla arrebossat i està oberta dins la volta que cobreix l'entrada al mas. Consta d'un campanar d'espadanya d'un sol ull que enllaça amb la balustrada de la terrassa que envolta el mas. A l'interior es conserven les pintures del segle XIX, mentre que el tractament exterior és arrebossat amb morter de calç.

  Com era habitual en els masos acomodats a partir del segle XVII, la família va obtenir a mitjans del segle XIX el permís per a la construcció d'una capella pròpia, coincidint amb la modernització del mas. Els Brustenga ja disposaven d'un banc reservat en un lloc privilegiat de l'església parroquial, però la nova capella suposava un nou signe de distinció social. Va ser en Francisco Brustenga el principal artífex de la construcció de la capella i la reforma senyorial del mas. La capella va consagrar-se el dia 10 de juliol de 1851 pel bisbe de Barcelona, Josep Domènech. Des de fa anys, només s'hi celebra missa el dia de la Immaculada, 8 de desembre, quan s'hi aplega gran part de la família, s'hi canten els goigs seguit d'un àpat familiar.

  CLARET, J. (1968). "Cases que tenen història: Can Brustenga", Anuari Local, núm. 6. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.