Capella de Can Maioles
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Can Maioles
  200

  Coordenades:

  41.52315
  2.35128
  445875
  4597037
  Número de fitxa
  08214 - 356
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL - Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
  Accés
  Restringit
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  08213A003000360000JS
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La capella de Can Maioles es troba situada al costat del camí, mot a la vora del barri d'entrada a la finca i una m ica enlairada en relació a la cota del camí.
  És de planta rectangular i consta d'una única nau acabada amb absis. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. Aquesta es disposa a partir d'un únic eix de verticalitat delimitat per la porta d'entrada, d'arc de mig punt i un ull de bou al damunt. El capcer és triangular i coronat per un campanar de cadireta.
  A la part del davant de l'entrada hi ha un petit pati amb la barana de ferro forjat al lateral.

  Aquesta capella, forma part de els reformes patides a la finca a mitjans del segle XIX i constitueix una part significativa del programa arquitectònic que van idear els seus propietaris conjuntament amb la zona enjardinada de la casa, el pont i altres elements complementaris.

  L'origen de Can Maioles és l'antic mas Domènech, documentat des del segle XIV, com a domini alodial del castell de Vilassar. El nom correspon al segle XV quan els Maioles s'hi estableixen.
  A mitjans del vuit cents s'ho venen a la família Biada, promotors del primer tren peninsular de l'estat espanyol. Aquests construeixen l'actual casa damunt l'antic mas Domènech.

  BENITO Pere (1996). Notes històriques dels elements del patrimoni arquitectònic del Pla especial i Catàleg artístic i ambiental de Vilassar de Dalt.