Capella Caminera
Calaf

Es troba al Camí Vell de Prats de Rei.

Presenta fongs a l'arrebossat. Quasi no es pot llegir la data gravada.
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

Esta situada a peus de l'antic camí a Prats de Rei, a tocar de la depuradora de Calaf.
    És una construcció de caire religiós aixecada verticalment, de planta quadrada i orientada al sud. Està formada per carreus de pedra ben treballats, disposats en filades horitzontals formant aparell de llarg i través, alhora revestits per un fi arrebossat. Al capdamunt, s'obra la fornícula que està tancada per una reixa de forja que protegia la imatge. Corona l'oratori una curiosa coberta monolítica a vuit vessants, ja que mostra un frontó triangular als quatre vents.
    S'hi pot llegir la inscripció de 1783.

És una construcció característica de l'Alta Segarra. Les motivacions constructives d'aquests elements eren d'índole religiosa i cultural, ja que s'erigien per tal de presidir la vida dels cristians i convidar-los a l'oració (al peu d'un camí, en una cruïlla de camins...), com a acció de gràcies, com a motiu profilàctic "l'escultura d'un sant o una marededéu en una font pot obeir al desig de què no s'acabi mai l'aigua"; com a protecció per a les collites (ubicació al camp), com a fita (pedrons situats al cap del terme o als límits dels camps), protecció del poble contra pestes i altres malvestats (creu-pedró o capelleta en el portal d'entrada) o, finalment, com a protecció dels habitatges (imatges o capelletes situades en la façana d'una casa o al seu interior, autèntics oratoris en una estança a part o capelletes de paret a la sala, al menjador o als dormitoris).
    Les representacions hagiogràfiques més freqüents en aquests petits monuments són les de sants profilàctics i taumaturgs, com Sant Antoni Abat, Sant Roc o Santa Bàrbara (protectora de les collites contra les tempestes). Però també trobem pilarets dedicats a les advocacions més específiques, relacionades directament amb un territori concret.

GARGANTE, Maria Llobregós informatiu, núm. 56 (Desembre 2012), pàgs. 24-27.