Canyelles
Granera

Carrer Nou - Barri de Baix
    A l'extrem sud-est del barri de Baix, adossat a la façana de migdia de can Roca

Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de grans dimensions, situat en una terrassa ubicada damunt la carretera de Castellterçol, a la banda de tramuntana. Està format per diversos cossos adossats que li proporcionen una planta més o menys rectangular. L'edifici principal consta de tres cossos adossats, amb les cobertes de teula àrab de dues vessants i els careners paral·lels a la façana principal. El central està distribuït en planta baixa i dos pisos, mentre que els laterals estan organitzats en dos nivells. La façana principal, orientada a migdia, presenta obertures rectangulars emmarcades amb el mateix revestiment que cobreix el parament. Les finestres dels pisos superiors tenen els ampits motllurats. Destaca el balcó del primer pis, amb la llosana motllurada i barana de ferro treballada, i la galeria de la segona planta, formada per dues obertures d'arc de mig punt amb les impostes motllurades i les mateixes baranes de ferro que en el cas del balcó. A la façana de llevant, en canvi, hi ha una única finestra rectangular bastida en pedra. La resta de volums estan adossats a l'extrem de ponent de la construcció principal. Són rectangulars, amb teulades d'un sol vessant i organitzats en dos nivells. Davant de la façana principal hi ha un espai aterrassat sostingut amb un mur de pedra i delimitat amb barana. A l'extrem de llevant, integrat al mur, hi ha un porxo obert a l'exterior i protegit amb un voladís de teula àrab. A la banda de ponent, aïllats, hi ha dos volums rectangulars auxiliars, amb cobertes d'un sol vessant i bastits en pedra i maó. La construcció té la façana principal emblanquinada i la resta de paraments arrebossats. Els volums de ponent, en canvi, són bastits en pedra i maons.

Al recull toponímic d'Enric Garcia-Pey apareix om a Cal Canyelles.

La primera referència documental relacionada amb Canyelles apareix en el fogatge de l'any 1553, al lloc de Sant Martí de Granera i dins de la vegueria de Manresa. La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Vic, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Cañellas" tenia el número 18 i estava situada a la vorera dreta del carrer, es trobava habitada i era propietat de "Juan Vilar". Antigament, als camps del davant de l'edifici, hi havia uns pallers de grans dimensions que es realitzaven durant l'època de sega.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 33. "Granera antiga". La Granària, 41, 2016, p. 16. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. "Granerí,saps on és?". La Granària, 38, 2016, p. 35. "Granerí,saps on és?". La Granària, 39, 2016, p. 32. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.