Cançó de les Llúcies
Vilobí del Penedès

Vilobí del Penedés

Música i dansa
    La recuperació de la festa ha estat efectada amb èxit i sembla arrelada en la població
    Raquel Valdenebro Manrique

El costum de cantar les Llúcies es du a terme el dia 13 de desembre per les nenes de l'escola llebeig de Vilobí del Penedès. Es tracta d'una tradició molt semblant a les caramelles, on les nenes, un cop reunides, recorren els carrers del poble, cantant per les cases aquesta cançó. A canvi reben normalment cèntims, que són aportats per l'organització de les colònies anuals de l'escola. La lletra de la cançó dels Nicolaus recollida per l'escola llebeig de Vilobí del Penedés és com segueix:
    Santa Llúcia, la bisbal
    tretze dies per Nadal.
    Baixeu, baixeu senyora,
    baixeu, baixeu de dalt.
    Baixeu panses i figues
    baixeu nous i olives
    per al dia de Nadal.
    Les campanes són enlaire
    el rellotge ja va fi,
    obriu bé les mans, senyores,
    que les llúcies són aquí.

Aquesta cantada popula es va fer de forma espontània fins a mitjans dels anys setanta. A partir d'aquesta data la tradició va anar caient poc a poc en desús. A mitjans dels anys vuitanta, la Sra.Montserrat Mata Gili, juntament amb una veïna, van proposar a les seves filles, que llavors tenien sis i set anys, de tornar-la a cantar. L'any següent es van anar afegint algunes nenes més, fins que poc a poc la tradició ha estat recuperada. A partir de l'any 1984 va ser l'escola llebeig de Vilobí del Penedès l'encarregada de la seva organització, la finalitat de recollir diners per les colònies de l'escola.

LLORAC I SANTÍS S. (1991) Vilobí del Penedés. Passat i present. Ajuntament de Vilobí del Penedés.
    SADURNÍ I VALLÈS P. (1982) Retalls de folklore penedesenc. Museu de Vilafranca.