Cançó dels Nicolaus
Vilobí del Penedès

Vilobí del Penedés

Música i dansa
    s.XX
    Raquel Valdenebro Manrique

El costum de cantar els Nicolaus es du a terme el dia 6 de desembre pels nens de l'escola llebeig de Vilobí del Penedès. Es tracta d'una tradició molt semblant a les caramelles, on els nens, un cop reunits, recorren els carrers del poble, cantant per les cases aquesta cançó. A canvi reben normalment cèntims, que són aportats per l'organització de les colònies anuals de l'escola. Al tractar-se d'un dia festiu (dia de la Constitució) els nens solen anar acompanyats dels pares. Malgrat tractar-se d'una tradició importada de Guardiola de Font-Rubí, la lletra ha estat adaptada de forma espontània pels nens de l'escola de Vilobí, introduïnt-se algunes variacions. El text original de Font-Rubí s'annexa entre parèntesis al costat:
    Sant Nicolau de la bandera,
    Tot allò de Jesucrist,
    la Fandingua i el porró (la padrina i el prió)
    tots covaven en el niu, ( tots cantaven en el niu)
    la Fandingua ja n'és morta, (la padrina)
    el porró encara es viu. (prió)
    Virolet Sant Pere
    Virolet Sant Pau
    la caputxeta al terra
    i el barret a dalt.
    Baixeu, baixeu, mestressa.
    Baixeu, baixeu de dalt
    que omplireu la cistelleta
    i us direm l'adeu-siau.
    Adéu-siau bona gent
    Proveïr-nos de cosetes, (Proveïr-nos de pessetes)
    de salut i pessetes (salut i cosetes)
    Fins l'any que ve (Fins l'altre any)
    si Déu ho vol.

Segons informació facilitada per la Sra. Neus Amat, directora de l'escola llebeig de Vilobí del Penedès, aquesta cançó, juntament amb la tradició de cantar els Nicolaus, és originària de Guardiola de Font-Rubí. La implantació d'aquesta tradició a Vilobí, prové de la tradició similar de catar les Llúcies per les nenes el dia 13 de desembre. Aquesta tradició fou recuperada l'any 1984 i posteriorment adoptada i organitzada des de l'escola. Aquest fet compratiu va provocar que els nens també volguéssin tenir la seva cançó, per tant, cap al 1988, els mestres de l'escola van decidir adoptar la tradició dels Nicolaus, perquè els nens també tinguéssin la seva cançó.