Can Xacó
Cabrera de Mar

Camps de llevant de Can Xacó

IaC-IIdC
    Desaparegut
    Marc Guàrdia i Llorens

Jaciment documentat per M. Ribas (1932), el qual esmentà l'existència en una feixa al costat mateix de la carretera de Vilassar de Mar a Argentona, d'un fons de dipòsit romà.
    En l'excavació del 1977 arrel de les obres de la carretera, aparegué el fons del dipòsit descobert inicialment, i fou excavat per membres de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró (R. LLeonart i J. Clariana, 1977). L'estructura presentava un paviment d'opus testaceum recolzat directament sobre el sòl granític i delimitat al nord per una paret de 30 cm de gruix que discorria arran del marge de la feixa superior i comptava amb una pedra de molí granítica. El dipòsit feia 4,25 x 4,25 metres. Al mig del cantó sud hi havia el col·lector de líquids. Els materials trobats en aquesta excavació foren: Campaniana B, terra sigil·lada sudgàl·lica, terra sigil·lada hispànica, clara A, vidrada romana, llànties, ceràmica comuna, una fusaiola, 2 pondis, metalls i vidre.
    Posteriorment, en una remodelació de la terrassa de conreu les estructures excavades foren destruïdes.
    Cal pensar doncs, que en aquest indret hi havia un establiment rural romà, que ha desaparegut totalment per la reconversió del terreny en terrasses. La cronologia de l'establiment, en relació als materials associats, quedaria establerta el segle I aC. -II dC.

DD.AA. (1977): "Cabrera de Mar a l'albada històrica a la llum de les troballes arqueològiques de Can Modolell". Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Mataró. 3, p.55-56.
    LLEONART, R.; CLARIANA, J.F.. "Un lacus romà a la finca de Can Xacó, a Santa Elena d'Agell (Cabrera de Mar)". Memòria d'activitats de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró. 3, p.65-67.
    PREVOSTI, M.. Cronologia i poblament a l'àrea rural d'Iluro. Mataró: Caixa d'Estalvis Laietana, 1981. p.197-201.
    RIBAS, M.. "La necròpolis de Vilassar de Mar". La Paraula Cristiana. 4, p.324.