Can Vila
Els Hostalets de Pierola

  Anoia
  Can Vila
  Emplaçament
  Al paratge de La Fassina, camí a Can Mata de la Garriga entre els km 9 i 10 de la B-231.
  254 m

  Coordenades:

  41.52083
  1.80912
  400637
  4597261
  Número de fitxa
  08162 - 48
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Eclecticisme
  Popular
  Segle
  XV-XIX
  Any
  1914
  Desconegut
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08161A01309000
  Autoria de la fitxa
  Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell

  Masia de planta rectangular amb planta baixa i dos pisos, amb varis cossos afegits a l'edificació original i diferents coberts per a les tasques agropequàries. El cos principal és d'estil colonial i una galeria porxada al pis superior. Presenta coberta plana de terrat. Al pati principal s'hi conserva una palmera centenària, símbol de que el propietari probablement va "fer les Amèriques". Les parets que han perdut l'enlluït permeten observar l'alternança de la mamposteria i el maó en l'obra. Presenta un rellotge de sol esgrafiat al coronament de la façana principal. El conjunt arquitectònic està encerclat per un barri d'obra. . A la dreta de la casa principal hi ha unes estances que es diu que havien estat ocupades per aparcers de la finca.

  Tot i que l'edificació principal és de l'any 1914, producte d'una reforma d'estil colonial, la masia de Can Vila ja existia amb anterioritat, tal i com ho demostra la menció de "Thoni Vila" al fogatge de "Pierola e son terme" de l'any 1497. Per altra banda, les cases amb palmeres centenàries, com és el cas de Can Vila, solien ser propietat de personatges que "havien fet les Amèriques", és a dir, que havien fet fortuna al nou continent i havien tornat a casa. La palmera, òbviament, era un símbol d'ostentació i distinció.

  IGLÉSIES, Josep (1991): El fogatge de 1497. Estudi i transcripció, I. Barcelona, p. 232.
  AA.VV. (2007): L'ahir i l'avui del nostre poble Els Hostalets de Pierola, Els Hostalets de Pierola, p. 97.
  SERVEIS TÈCNICS ANOIA PENEDÈS SLU (2009): Catàleg de masies i cases rurals del Hostalets de Pierola", inèdit, Ajuntament dels Hostalets de Pierola.