Can Vidal
Sant Pere de Ribes

Vilanoveta

XVII-XIX
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Masia situada al centre del nucli rural de Vilanoveta. És un edifici de planta irregular que està constituïda per diversos volums superposats. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc escarser adovellat, amb la clau inscrita amb l'any "1805", que es correspon amb una reforma. Sobre el portal hi ha un balcó corregut sostingut per cabirons, al qual s'accedeix des dels dos finestrals d'arc pla arrebossat del pis. Les golfes s'obren amb petits pòrtics d'arc de mig punt arrebossat, alguns dels quals es troben tapiats. A l'extrem de llevant de la façana hi ha el pontet que comunica la torre de defensa i la casa a nivell del primer pis. Sota el pontet hi ha un portal d'arc pla de pedra carejada. A la façana posterior hi ha adossats diversos cossos superposats. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. El revestiment dels murs és arrebossat i pintat de color blanc.

El topònim de Vilanoveta apareix esmentat per primera vegada al segle XVII, si bé el seu origen podria ser anterior. El nucli, molt proper a la població de Vilanova, s'hauria format entorn la torre de defensa i la masia de Can Vidal. Segons Pere Català (CATALÀ, 1990: 949), a la planta baixa de la torre hi havia una capella on s'hi celebrava missa al segle passat. Al llibre d'Apeo de l'any 1847 consta que el mas pertanyia als Vidal.

CATALÀ, P. (1990). Els Castells Catalans. Barcelona: Rafel Dalmau.
    DIVERSOS AUTORS (1991). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Baix Penedès. El Garraf. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Sant Pere de Ribes (Garraf). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.