Can Vehils
Cabrera de Mar

Zona de la Creueta, carrer de l'Esplai

IV-I aC
    Parcialment destruït
    Marc Guàrdia i Llorens

El mas de can Vehils fou enderrocat i s'hi ha construït torres amb jardins, que han deixat tota la zona sobre el camí, on hi havia hagut la casa, urbanitzada (l'Esplai) i improspectable. En canvi, en els camps de davant de la masia, sota el camí que duu fins a l'urbanització l'Esplai, s'estenen camps erms i de floricultura, tanmateix, on es veu molt bé que han estat anivellats i han creat marges molt alts.
    Jaciment documentat arrel de la troballa de restes de construccions, molt fragmentades i indeterminades i ceràmica, efectuades per Ribas.
    Posteriorment, Prevosti en les seves prospeccions, també va veure alguns fragments de ceràmica ibèrica comuna, no excessivament dispersos.
    Entre els anys 2006 i 2007 es va fer una intervenció arqueològica preventiva als camps situats més a ponent que donaren com a resultat la delimitació d'un grup d'estances d'època romana molt arrasades i també algun fons de sitja situat més al sud.

ESTRADA, J.. Vías i poblamiento romanos en el territorio del área metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comisión provincial de urbanismo de Barcelona, 1969. Quaderns d'ús intern, núm. 27.
    PREVOSTI, M.. Cronología i poblament de l'àrea rural d'Iluro. Mataró: Caixa d'Estalvis Laietana, 1981. 2. p.vol. I, p. 202, apartat 184..
    RIBAS, M.. El poblament d'Ilduro. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1952. (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica; 12), p.96.