Can Tosca
Cabrils

  Maresme
  Ctra. Vilassar de Mar - Cabrils , s/n
  Emplaçament
  Costat esquerre de la riera.

  Coordenades:

  41.51887
  2.37234
  447629
  4596549
  Número de fitxa
  08030 - 37
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Segle
  XV-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla General d'Ordenació urbanística
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí (IPA 8381)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 007A00030
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de planta rectangular; consta de planta baixa i pis; coberta de teulada de doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. Formada per tres cossos longitudinals amb el carener i un cos transversal a la part del darrera.
  Façana principal amb la porta adovellada. Finestra superior de tipus coronella amb la columneta de pedra de Girona. Es completa amb dues finestres més a la planta baixa i dues en el primer pis. Totes amb els ampits, muntants i llindes rectes de pedra granítica.
  Gran part de la façana està coberta per heures.
  Cos adossat a l'esquerra amb la coberta a dues vessants i el carener paral·lel a l'eix de la façana. Una mica en diagonal amb aquests afegit hi ha una gran bassa d'aigua de planta circular.
  A la llinda d'algunes finestres hi ha esculpida una casa, divisa de la família Casals.

  Antoni Tolrà, passamenter, ciutadà de Barcelona a l'any 1612 deixa el dret de patronat a Joan Tolrà, pagès i germà seu. Els darrers beneficiats i patrons són del 1733 presentats per Francesc Tolrà, pagès del veïnat del Sant Crist.
  De l'any 1816 al 1844, Josep Vehils i Roure, presentat per Josep Avellà, pagès de la parròquia de Cabrils; i Josep Tolrà el 1844 presentat per Domènech Tolrà i Avellà.

  VILARDELL, Alex (1988). Can Tosca o Can Casals. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Municipi de Cabrils. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.