Can Torras
Santa Eulàlia de Ronçana

Camí de Can Torras, 4

XVI-XX
    Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

Can Torras és una masia d'origen medieval sobre la qual es va ampliar i consolidar el mas actual de tipologia clàssica durant el segle XVI, de tres crugies i dues plantes. A nivell exterior, no s'ha pogut comprovar l'existència de vestigis del mas primitiu, tot i que Josep Claret (CLARET, 1972) esmenta la presència d'arcs primitius a l'interior.

És un edifici que originalment era de planta rectangular, al qual es van adossar diversos cossos a les façanes laterals. Des que es va urbanitzar el seu entorn, ha quedat situada entre mitgeres. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El portal d'arc de mig punt adovellat es troba descentrat en el frontis. Al seu voltant hi ha diverses finestres d'arc pla arrebossat. En un rajol fixat a la part superior de la façana hi consta "ANTONI ILLA TORAS 1775". El revestiment exterior és arrebossat i pintat de color blanc.

La primera referència documental del mas Torra es remunta a l'any 1321, quan era un alou de la catedral de Barcelona. A nivell popular, és considerada una de les cases més antigues de Santa Eulàlia, juntament amb Can Granada i Can Falgar. Tant és així, que es creu que una de les cases amb més tradició del poble, Can Brustenga, va establir-se en els límits de Can Torres durant el segle XIII. En el Registre dels Caps de Família de la Baronia de Montbui de l'any 1466 hi consta en Joan Torra. Entre els segles XVI i XVII els Torra van haver de vendre terres pels nombrosos deutes que acumulaven, pel que el seu patrimoni va quedar força reduït. Els Torres van mantenir la propietat del mas fins que la van vendre fa pocs anys. Durant la restauració de la casa es va poder comprovar que en època indeterminada va ser víctima d'un incendi. En la mateixa intervenció es va descobrir la pedra inscrita.

CLARET, J. (1972). "Cases que tenen història: Can Torras", Anuari Local, núm. 10. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.