Can Tabaquet
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Camí de Can Tabaquet

  Coordenades:

  41.64085
  2.22509
  435464
  4610191
  Número de fitxa
  08248 - 109
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08248A012000200000YI / 08248A012000200001UO
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  Can Tabaquet és una masia del segle XVIII que va ampliar-se durant el segle XIX amb el cos frontal i la crugia dreta fins a configurar la façana actual. En aquest moment també va ampliar-se en alçada en un dels vessants, afegint el pis de les golfes. Durant el segle XX l'altre vessant també va alçar-se, tot i que segueix essent desigual.

  És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants desiguals. S'hi accedeix per un portal d'arc rebaixat ceràmic, com ho són la resta d'obertures, excepte el finestral d'arc pla de pedra tosca que hi ha a l'eix lateral. El deteriorament del revestiment exterior permet veure les diverses etapes constructives de la façana.
  L'interior de la casa ha estat reformat mantenint la distribució antiga. Davant l'entrada s'observa un portal amb llinda de fusta i brancals ceràmics que constituïa l'accés antic de la casa. Des d'aquest s'accedeix a l'antic espai de la cuina, on hi ha la boca d'un forn de pa i les restes de la llar de foc. Com a curiositat, davant de la masia hi ha un pou amb una roda vertical metàl·lica, que s'accionava per la tracció d'un gos.

  La primera notícia que tenim del nom Tabaquet és de mitjans del segle XIX. A principi del segle XX pertanyia a Joan Roure, la família del qual en mantindria la propietat fins a mitjans del segle XX. Des d'aleshores, pertany a la família Bau.

  CANTARELL, C.; CIURANS, X. (2010). El patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.