Can Tabac
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  C. de Can Tabac, 18

  Coordenades:

  41.64543
  2.21471
  434604
  4610708
  Número de fitxa
  08248 - 108
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  El revestiment de la façana està deteriorat.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  4709005DG3140N0001KL
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  Can Tabac és una masia del segle XVIII que va ampliar-se durant el segle XIX amb el cos frontal fins a configurar la façana actual. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons tres eixos, definits per obertures d'arc pla arrebossat, llevat del portal d'arc escarser. A nivell de les golfes hi ha tres petits forats de ventilació d'arc de mig punt. Sobre d'aquest arrenca una cornisa i un capcer esglaonat, al centre del qual hi ha un rellotge de sol. A la resta de les façanes les obertures estan distribuïdes de forma aleatòria, la majoria d'arc pla arrebossat, tot i que a la part posterior n'hi ha de pedra. El revestiment dels murs es manté arrebossat. A la façana de llevant hi ha adossades les corts. Davant la casa hi ha una gran era encaironada.

  Des dels seus orígens, Can Tabac ha estat una masoveria del mas Feu. La primera notícia que en tenim és de mitjans del segle XVIII, quan Josep Feu declara tenir els masos Feu i Tabac. Poc després, els Feu s'unirien al llinatge dels Llançà de Sarrià, pel que a partir d'aleshores s'anomenarien així. A mitjans del segle XIX era la propietària del mas Lluïsa de Llançà. Durant la segona meitat del segle XX la van comprar els Monràs, els descendents dels quals hi resideixen en l'actualitat.

  CANTARELL, C.; CIURANS, X. (2010). El patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.