Can Ton Mastrill
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Ctra. BV-3003, al km. 6,7 trecall cap a Fontatet uns 1.500 m. Allà camí N-W uns 1200 m.

En ruïna. Sense coberta.
    Catàleg de masies (núm. 211)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès en ruïna. És de dimensions modestes i es troba emplaçada a l'extrem sud del Serrat de Penyores, prop de la confluència de dos torrents. Es tracta d'una construcció de planta rectangular, estreta i llarga. Constava de planta baixa més un pis i golfes. Originàriament la casa era més curta i, en algun moment, s'allargà per la banda sud. La façana principal estava encarada vers llevant i tan sols és visible el forat que ha deixat el portal, ara derruït. La casa gairebé no tenia finestres i no presenta cap altre element d'especial rellevància.

Per la seva tipologia constructiva podria tractar-se d'una casa obrada probablement al segle XIX. Possiblement el seu constructor procedia de la cal Mestrill: una casa situada en un raval del nucli de Sant Mateu de Bages construïda a mitjan segle XVIII.