Can Sivila de la Roca
Súria

Petita elevació amb el cim pla

III-I aC
    Sembla en mal estat per la construcció de feixes
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Dalt d'una petita elevació es troba una superfície força plana on es poden observar, a més de marges moderns, el que semblen ser les restes d'alguna paret anterior. En aquesta zona s'hi han localitzat fragments de ceràmica en superfície, destacant, una pàtera de ceràmica ibèrica oxidada amb pasta sandvitx, feta trossos, però de la que es pot reconstruir tot el perfil, essent una imitació de la forma Lamb. 26. També s'observen nombrosos fragments de "dollia" escampats per tota la superfície de la muntanya. Així mateix s'ha recollit un fragment de vora d'àmfora púnicoebussitana per a salaons del tipus Mañà C2 i fragments d'espatlla d'àmfora de boca plana. Un altre element important és la troballa de diversos fragments d'escòria de ferro, la qual cosa indica una utilització industrial d'aquest espai. Sembla poder-se datar el jaciment en època ibèrica tardana, entre els segles III aC i I aC.

Relativament a prop, a la riera d'Hortons es conserva el topònim "Farrera", que probablement vingui d'explotació de ferro.

Jaciment descobert pel Sr. Albert Fàbrega i Enfedaque, l'any 2000