Can Sala
Pallejà

Carretera de Fontpineda
    Emplaçament
    Al capdamunt d’un turó, cal agafar un trencall a mà dreta a l’inici de la carretera cap a Fontpineda.
    78

41.424652495086
    1.9918714832158
    415761
    4586389
    08157 - 6
    Rehabilitada.
    IPAC 18730 / IPEC 929816
    Residencial - productiu
    08156A012000190000FE
    Ainhoa Pancorbo Picó

Masia dalt d’un turó amb terres de conreu al voltant. És de planta rectangular amb tres cossos o crugies, façana a migdia i coberta de teula àrab a un sol vessant. S’observen diversos afegitons a la façana de ponent així com també disposa, al costat de llevant, d’un altre cos separat de la casa principal.

La nissaga dels Sala està documentada a Pallejà des de finals del segle XVII (Miachaeli Sala). El 1692 la va obtenir Miquel Sala per l’establiment que li va fer Pere Albareda, per la qual pagava de cens 3 lliures.

D'aquell segle deu ser la construcció original de la masia, tot i que ha patit nombroses modificacions durant els segles següents i també en època contemporània. Des d’aleshores i al llarg del temps, trobem documentació sobre censos, compres de terres, una concessió del marquès de Sentmenat d’obtenció d’aigua del rec del molí per regar, contribucions i padrons d’habitants... en tots ells la propietat és a mans dels Sala. Avui encara hi resideixen i conreen les terres del voltant.

- MASSEGUR, Albert (2003). El castell de Pallejà i altres masies del terme. Ajuntament de Pallejà, pp. 107-110.